Tennispaviljongin historiikki

Mäntässä tennistä pelasivat 1900-luvun alussa ainoastaan Serlachius-yhtiön virkailijat, sillä tenniskenttien käyttö oli sallittu vain heille. Tennis miellettiin alusta alkaen ylemmän sosiaaliluokan harrastukseksi: vuonna 1929 perustetun Mäntän Tennisklubin jäseneksi pääsi vain kutsusta. Vasta 1970-luvulla seuraan otettiin ensimmäiset yhtiön ulkopuoliset jäsenet.

Ensimmäiset tenniskilpailut pidettiin vuonna 1922 suojeluskuntajuhlien yhteydessä. 1930-luvulla järjestettiin turnauksia, joissa puunjalostusteollisuuden toimihenkilöt pelasivat tennis mestaruudesta. Vuoden 1932 Helsingin verkkopallomestaruuden voitti Serlachius-yhtiön insinööri Krause.

Mäntän tenniskenttä sijaitsi ensin Klubin vieressä. Vuonna 1950 valmistui johtajien asuntojen Honkahovin ja Silvan länsipuolelle arkkitehti Heimo Kautosen suunnittelema tenniskeskus. Siinä oli kolme kenttää ja paviljonkirakennus, kahvila ja pukuhuonetiloja sekä talonmiehen asunto. Paviljongin kattoterassilla saattoi seurata pelin kulkua kaikilla kolmella kentällä.

Tenniksen maine eliittiurheiluna säilyi, sillä keskus oli tarkoitettu vain yhtiön johtajien ja virkailijoiden käyttöön. Tenniskeskuksen rakentaminen oli yksi niistä panostuksista, joiden toivottiin parantavan Mäntän asemaa korkeasti palkattujen ihmisten työmarkkinoilla. Samanlainen yhtiön virkailijoille tarkoitettu tenniskenttä oli viime vuosiin saakka Tampereen Finlaysonin tehtaan kirkon kupeessa.